Posted on

kayu tempatan – Sifat & Kelebihan Kayu Malaysia

kayu tempatan

JENIS KAYU TEMPATAN MALAYSIA


Sifat & Kelebihan Kayu Tempatan


Kayu adalah Bahan Biologi yang terdiri daripada sel-sel, yang cenderung memanjang dan disusun di sepanjang paksi membujur batang batang. Sel-sel ini terdiri daripada campuran polimer selulosa yang rumit, yang diselaraskan dengan karbohidrat dan lignin bukan karbohidrat lain. Sel-sel ini bertindak sebagai tiub berdinding nipis yang memanjang dan memberikan beberapa sifat fizikal dan mekanikal yang luar biasa kepada kayu.

Kekuatan

Kayu mempunyai nisbah kekuatan-berat-tinggi, iaitu, untuk kekuatan yang sama yang diperlukan untuk struktur tertentu, berat bahan kayu yang digunakan boleh sebanyak 16 kali kurang daripada keluli, atau lima kali kurang daripada konkrit. Berat untuk berat badan, kayu boleh direka untuk membawa beban yang lebih berat daripada keluli, iaitu satu tan kayu boleh membawa beban lebih berat daripada satu tan keluli.

Ketahanan

Terdapat pelbagai jenis kayu dengan pelbagai sifat untuk memenuhi pelbagai aplikasi luaran dan dalaman, dan untuk kedua-dua tujuan estetik dan struktur. Walaupun sesetengah kayu memerlukan rawatan apabila digunakan di bawah keadaan yang teruk, banyak spesies kayu secara semulajadi boleh bertahan lama.

Kayu boleh dirawat untuk menjadikannya lebih tahan lama, tahan rayap atau tahan cuaca. Rawatan boleh dilakukan dengan memaraskan kayu dengan bahan kimia tertentu yang berkesan tetapi selamat digunakan oleh manusia. Proses ini tersedia secara meluas dan berpatutan. Kayu yang dirawat akan sering menjadi kayu tahan lama yang tahan lama.

Insulator Cemerlang

Kayu adalah bahan penebat yang sangat baik kerana kehadiran dinding sel kosong, yang bertindak sebagai perangkap udara kecil yang menahan pemindahan haba. Ciri ini dianggap sesuai untuk bahan penebat. Berbanding dengan kayu, bahan bangunan lain seperti batu bata, keluli dan konkrit bukan penebat yang baik.

Kayu memerlukan tenaga luaran yang minimum untuk menyimpan bangunan di dalam zon selesa terma penduduknya. Kayu adalah enam kali lebih baik daripada bata sebagai penebat; lapan kali lebih baik daripada kaca; 15 kali lebih baik daripada konkrit; 390 kali lebih baik daripada keluli dan 1,700 kali lebih baik daripada aluminium.

Kayu Tempatan dan Manfaat

Malaysian Timber Council (MTC) membahagikan kayu tempatan kepada empat kumpulan, iaitu:-

  • (heavy hardwood) kayu keras padu,
  • (medium hardwood) kayu keras pertengahan,
  • (light hardwood) kayu keras ringan &
  • (softwood) kayu lembut .

Perbezaan ciri kayu keras dan lembut ditentukan berdasarkan konvensyen biasa botani manakala pengkelasan tiga kumpulan kayu keras dibuat berpandukan kepadatan bandingan kayu yang kandungan kelembapannya mencapai tahap 15 peratus. Begitu pun, syarat ini tidak melibatkan kayu keras pasu yang lebih mengutamakan cari tahan lama.

Kayu merbau misalnya, dikelaskan sebagai kayu keras padu kerana sifat teras kayu nya yang tahan lama biarpun kepadatan bandingannya hanya 800 kg/ meter padu.

Kayu kempas pula, sungguhpun mempunyai kepadatan bandingan paling tinggi iaitu 890 kg/ meter padu, ia dianggap kayu keras pertengahan kerana sifatnya yang tidak tahan lasak. Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) dalam majalah Malaysian Timbers – For Furniture menyatakan daripada sejumlah 3000 spesies kayu-kayan tempatan, hanya sebilangan yang dijadikan perabot.

Berikut adalah jenis kayu tempatan pilihan utama industri pembuatan perabot dan kraftangan tempatan:

kayu sarung pisau

 


NYATOH

kayu nyatohJenis : Kayu keras ringan.
Nama Botani : Spesis utama Sapotaceae dikenali sebagai Palaquium spp. (spesis ringan)nyatoh tembaga
Populasi : Ditemui di kawasan bertanah rendah, paya air tawar, paya ganbut dan kawasan pergunungan sebelah Pantai Timur.
Keterangan Am :
kayu gubalnya agak jelas. Warna teras kayu merah jambu pekat atau coklat kemerahan.
ira kayu lurus manun jarak antara ira kian rapat hingga bercantum di tengah batang. Turut ditemui ira berombak.
bertekstur rata dan sedikit kasar.
keratan rentasnya sangat halus hingga dapat dilihat dengan mata kasar.
Ketahanan : Tahan lama
Kegunaan : Paling elok dibuat perabot. Ia juga sering dijadikan kemasan perhiasan bermutu tinggi dan kabinet, panel, pengadang, kumai, lantai parket, geladak/ dek bot dan venier.

SENTANGkayu sentang ira

kayu sentang
Jenis : Kayu keras ringan.
Nama Botani : Azadirachta excelsa daripada keluarga Meliaceae.
Populasi : Sering ditemui di hutan tanah dan kawasan bukit.
Keterangan Am :
kayu gubalnya bercorak lebih jelas berbanding teras kayu. Ia berwarna coklat kemerahan
ira kayunya berpanca.
strukturnya yang mirip lingkaran cincin menyebabkan tekstur kayu kasar dan tidak rata.
Ketahanan : Tidak tahan lama
Kegunaan : Dijadikan kayu panyambung untuk membuat rangka, perabot, kemasan, panel, pengadang dan lantai.

 

KEMBANG SEMANGKUK
pokok kembang semangkuk

Jenis : Kayu keras ringan.kayu kembang semangkuk
Nama Botani : Scaphium spp daripada spesis keluarga sterculiaceae.
Populasi : Ditemui secara berselerak di hutan tanah rendah. Paling banyak terletak di rabung gunung dan kawasan berpaya.
Keterangan Am :
kayu gubal dalam pelbagai warna cerah, boleh jadi coklat kekuningan, kuning pucat atau coklat merah.
ira kayu corak lurus dan berpanca rapat. Tekstur kasar dan tidak rata terbentuk daripada lapisan lebar parankima.
Ketahanan : Agak tahan lama.
Kegunaan : Banyak diguna dalam pembuatan papan lapis perabot dan panel.

 

MERBAU

kayu merbau
Jenis : kayu keras berat.
Nama Botani : Intsia palembanica I. Bijuga dari spesies keluarga Leguminosae.pokok merbau
Populasi : Tersebar secara meluas terutama di kawasan bertanah rendah dan sepanjang sungai.
Keterangan Am : Corak kayu gubal jelas serta berwarna kuning pucat. Teras kayu akan bertukar daripada kekuningan kepada coklat jingga apabila ia berkeadaan segar, bertukar warna lagi kepada coklat atau coklat kemerahan gelap disebabkan perubahan cuaca. Ira berpanca, tekstur kasar dan tidak rata.
Ketahanan : Tahan lasak
Kegunaan : Gelang pertumbuhan dan warna gelap nya menjadikan ia menarik dibuat kemasan terutama untuk panel, lantai parket, kabinet, bingkai pintu dan tingkap serta dijadikan pemegang alat pertukangan dan perabot kegunaan harian.

RENGAS

kayu rengas

Jenis kayu: kayu keras pertengahan (medium hardwood)
Nama Botani : Gluta renghas L. daripada keluarga Anacardiaceae
Populasi : Sering ditemui di hutan tanah dan kawasan bukit.

Keterangan Am :Pokok sederhana hingga besar, kadang kala pokok kecil atau pokok renek yang jarang, tinggi sehingga 45 (-50) m ; Batang biasanya berselerak omboh , kadang-kadang mengalir berhampiran pangkal, dan satu dua batang banyak, berpunca sehingga 90 (-120) cm panjang ;kadang-kadang dengan akar tunjang.  

Warna oren-kemeraha, coklat kemerah-merahan, coklat kemerahan, atau coklat abu-abu, selalunya berwarna tar(hitam); kemerahan merah jambu, dengan sap keras atau gelap, yang secara beransur-ansur menjadi gelap apabila ia terdedah pada udara.

Getah ia sangat beracun, ia boleh mencederakan kulit atau menyebabkan kerengsaan yang hebat. 
Ketahanan :  kurang sederhana; tetapi kayu ini mudah dipelihara.

Kegunaan : Kebanyakan jenis rotan menghasilkan kayu cantik, jalur merah, digunakan secara meluas untuk perabot , panel hiasan, lantai, papan lapis , dan kraftangan. Dalam saiz yang besar, kayu rengas dimanfaatkan sebagai tiang dan rasuk rumah , jambatan, bantalan rel kereta api , lunas perahu , moulding, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, kandungan sap yang berbahaya mengehadkan kegunaan praktikalnya. [1]pokok rengas

Kayu Rengas juga diproses menjadi arang . Sap resin digunakan dalam industri varnis . Benih beberapa jenis rengas boleh dimakan selepas memanggang. Dan satu jenis rengas diketahui menghasilkan pewarna. [1]

 

 

 


Edited by:

Asrulm

References:

Malaysian Timber Industry Board

wikipedia

Jenis Kayu Tempatan Malaysia dan Kayu Pilihan